FAQ för Last Exceptions

Titta på bilden ovan. Om du spelar med modden MC Command Center (MCCC) och har spelat Sims 4 efter Hundar & Katter släpptes så är det mer än troligt att du har sett just den meddelanderutan poppa upp i ditt spel. Själva textrutan beskriver egentligen exakt problematiken och vad du bör göra åt saken. Men här går jag in lite mer i detalj kring det hela. I den här lilla FAQ tänker jag beskriva vad 17 detta beror på och vad du kan göra åt det!

 1. Vad är Last Exception?
  Last Exception (Senaste Undantaget) är både en fil och en reaktion på att något är fel i ditt spel. Felet består 99,5% av dåliga eller icke längre uppdaterade moddar eller custom content (cc). Det här var något som var väldigt vanligt efter den stora förberedande patchen inför expansionen Hundar & Katter släpptes i november 2017. Det KAN även vara en reaktion på rena EA buggar och om spelversionen och modversionen inte stämmer överrens. Varje gång LE sker i spelet  genereras en textfil och sparas direkt i din Sims4-mapp.
 2. Dessa förbannade orangea rutorna då?!
  Sedan något år tillbaka så har skaparen av MCCC Deaderpool valt att lägga in en funktionalitet i modden som gör att varje gång en LE-fil skapas av ditt spel så kommer det upp en orange varningsruta i spelet. Han har, på gott och ont också valt att inte lägga in en funktionalitet för att stänga av dessa rutor och jag vet att folk som har stora problem med LE och alltså sålunda får denna ruta att spamma sönder sitt spel sliter sitt hår. Helt förståeligt. Fast se det så här: Bara för att du väljer att inte gå till doktorn för att få en diagnos ställd, betyder det inte att du inte har en infektion i kroppen! Bara för att du skulle stänga av visandet av den oranga rutan betyder det inte att något fortfarande är mycket fel i ditt spel och orsakar problem!
 3. Hur kommer jag till rätta med LE/den orangea rutan? Som jag skrev ovan, i de allra flesta fall så beror LE på cc och moddar som inte har uppdaterats och alltså inte fungerar som det är tänkt. Ibland är dessa brister uppenbara. Som t. ex med många cc bänkytor etc efter patchen i november 2017. Dessa var tvugna att uppdateras eller tas bort för att fungera annars kraschade spelet. Ibland är det inte lika uppenbart. Det är inte alls säkert att du i spelet noterar att något är fel, men innuti spelets mjukvara kan det vara kaos. Det är lite som att du kan vara en virusbärare utan att för den saks skull känna dig  sjuk… Här är en beskrivning hur du fixar detta i några steg:
  • Börja alltid med att ta ut ALLA moddar du har i din mod-map förutom MCCC. Det inkluderar inte bara mods utan även ALLA former av custom content (ögonfransar, skor, hår, soffor, tapeter, rubbet!). Testkör sedan att spela Sims 4 en liten stund och se vad som händer. Om du INTE får upp någon orange ruta betyder det att det är någon mod alt. cc som det är fel på. Se nedan hur du hittar exakt vilken fil det rör sig om. Observera att Last Exceptions formas för all form av problematik i mjukvaran inte bara konflikter relaterade till MCCC!Om du tagit ut alla moddar och cc och MCCC fortfarande får psykbryt och varnar för Last Exceptions så är det mest troliga att din spelversion och MCCC-version inte stämmer överrens. För senaste version av MCCC titta här: http://deaderpool-mccc.com . Jag förutsätter att ni redan har uppdaterat spelet till senaste spelversionen….
 4.  Hur hittar jag vilken mod/cc som är korrumperad/utdaterad och stör mitt spelande?
  Det sätt som i princip alltid rekommenderas är den sk. 50/50 metoden.  Du tar helt enkelt ut hälften av dina filer (utom MCCC) från mods-mappen och kollar om det fungerar eller inte. Fungerar det så är det någon fil från de som du tog bort som spökar och du får köra 50/50 på dem osv. Till slut kommer du att hitta vilken (eller vilka) filer som det är fel på.
 5. Jag tog bort MCCC ur spelet och nu får jag inga orange felmeddelanden längre. Betyder det att det  var MCCC som orsakade problemet? Är allt frid och fröjd nu?
  Som jag skrev tidigare så är den oranga rutan via MCCC  bara symptomen. Du botar fortfarande inte själva sjukdomen. De felaktiga filerna finns fortfarande kvar och stör under ytan. Du har bara tagit bort det enda verktyg du har haft att aktivt kunna se detta i spelet. Om du tittar i din Sims 4 mapp så kan du fortfarande se att LE-filer genereras.
 6. Hjälp! Jag kan hittade den felaktiga filen och det visar sig vara en mod/cc som jag inte kan leva utan. Vad gör jag?
  Nu måste du göra ett aktivt val! Hur mycket älskar du MCCC och dess funktionalitet? Vilken modd/cc gör Sims 4 mest spelbart? För mig är valet alltid lätt – MCCC framför allt. För dig kan det vara annorlunda. Du kan: 1) Om du vet vilken modd/cc det är se om det finns en uppdatering för den och ladda ner 2) Försöka fixa filen själv. På Sims4Studio finns hjälp kring hur du går till väga i vissa fall 3) Du får ta bort MCCC och helt enkelt leva utan den och vara medveten om att det som orsakade problemet fortfarande finns kvar, men kanske inte nödvändigtvis syns 4) Eller som i mitt fall, jag får alltid ett LE när mina simmar besöker en viss resturang nedladdad från galleriet. Jag vet att det är något fel på resturangen, men jag använder den så sällan att jag faktiskt ignorerar meddelande rutorna då det händer så sällan…
 7. Jag vill veta exakt vad det är som står i LE-textfilen. Jag har fler frågor. Vart vänder jag mig?
  De verkliga experterna kring det här hittar du på discord-forumet kopplat till MCCC. De har bokstavligen vadat igenom tusentals LE-meddelanden och är sjukt kunniga på det här. Har du läst igenom hela den här texten och har fler frågor så rekommenderar jag att du vänder dig dit. Om du visar dem respekt, har god nettikett och allmänt uppför dig så kommer du få snabbt svar!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *