Skapa ett Eget Släktträd

Jag skrev i ett inlägg på facebook att: ”Det är något ytterst tillfredsställande med att se sin familjs släktträd växa fram” och det håller jag verkligen fast vid. Även om jag aldrig kommit längre än till generations fyra så är just släktträdet det jag älskar mest med mitt spelande. Tyvärr är det interna släkträdet i Sims 4 helt värdelöst. Därför tänkte jag i detta inlägg beskriva hur man kan göra för att bygga upp sitt egna släktträd för våra simmar utanför spelet.

Det finns som sagt ett inbyggt system för släktträd i Sims 4 och det hittar du under fliken för Simologi (Den femte från vänster). Bredvid namnet finns en symbol med ett geneologiskt träd. Klickar du på den….

….så kommer du till din aktiva familjs släktträd. Det går tyvärr inte att göra så mycket med detta släktträd. Ett annat aber är att det i spelet finns något som heter ”culling” eller utgallring på svenska. Det är en funktion som vid jämna tidsintervaller gallrar ut simmar från äldre generationer. Detta påverkar tyvärr släktträdet. Så helt plötsligt kan halva ditt släktträd ha försvunnit. Mindre kul…. Det finns inställningar att göra, men det är ganska meckigt. Så därför har jag valt att vända mig till en extern sida för att skapa släktträd för Sims 4.

Det finns många olika program därute, men jag har valt att visa det jag jobbar med Myheritage. (http://www.myheritage.com). Detta program är alltså ett helt vanligt släktforksningsprogram för människor! Vilket innebär att det finns en hel del funktioner där som vi ALDRIG kommer att använda. Som DNA-matchning t. ex 😀 Men det finns också alla de funktioner som du KAN behöva.

Så här ser det alltså ut när du för första gången skapar ett konto på MyHeritage . Som du ser så har du två alternativ: 1) Päbörja ett släktträd eller 2) Importera GEDCOM.

 

Väljer du att skapa ditt släktträd så kommer du att få fylla i lite uppgifter. Fast du kan lika gärna hoppa över om du vill. Se det som en intro-session om du vill.

Så här ser det ut när ditt första släktträd skapas. Sött. En sak som kan vara bra att veta är att om du väljer detta alternativ så kommer släktträdet att utgå från dig själv från början. Vilket tyvärr inkluderar ett födelseår mitt i på trädet.

Den stora fördelen med att välja Skapa ditt Släktträd är att du första gången får en bra introduktion till programmet. Hur du lägger till en ny person….

Hur du redigerar info om en person….

Lägga till en profilbild

Du får även information om hur du hanterar en persons profilpanel. Den är ju som sagt kontruerad för human släktforskning, men det är ingen som säger att du inte kan använda den t. ex för att skriva en biografi om din Sim här. Jag har också börjat att lägga till bilder av min sim och ättlingar för olika åldrar.

GEDCOM är filformatet som är generellt använt om du som släktforksare vill importera eller exportera din digitala släktforskardata. Modden MC Command Center kan skapa en gedcom fil av vald Sim om du skriver ”gedcom [Förnamn Efternamn]” i kommandofönstret (Ctrl + Alt + c). Till exempel: gedcom Lucky Amore.  Filen hittar du under din Sims 4-mapp. Det går att slå ihop två gedcom-filer , men det är lite överkurs så jag tar inte upp det här.

Om du klickar på fliken Släktträd >> Personer så kommer du till en lista på de personer som finns med i ditt nuvarande släktträd.     

Så här ser två generationer för min Legacy familj ut.

Om du, när du har lagt in alla dina Simmar i trädet, väljer Släktträd>>Mer….>>> Skriv ut släkträd och böcker så kommer du till ovanstående sida. Där kan du välja hur du visuellt skall gestalta ditt släktträd. Först i vilken ordning du skall visa trädet.

Du kan även välja tavel-stil och övriga anpassningar av tavlan. Exempevis hur många generationer som skall visas eller titel på tavlan. Det som är bra är att du kan välja om du vill visa födelseår eller inte på bilden.

Det kan ta en stund eller två innan bilden är skapad som pdf beroende på släktträdets storlek.

Så här ser det färdiga släktträdet ut från Legacy utmaningen som jag nämnde ovan.

Och så här kan ett släktträd se ut som spänner över flera generationer. Observera att jag också har valt ett annat template för själva släktträdet.  Loggan är tyvärr fortfarande kvar. Så det återstår för mig att lära mig: Att skapa en snygg ram i en bild så att jag kan klippa bort loggan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *